info@woodcrafterskeminimum.cz

Studna okolo nás

Josef Porsch - Ablákela
Milí přátelé,

Zahájím svůj příspěvek citátem, a to navíc citátem všeobecně známým. Je však údělem věcí neustále opakovaných, že ztrácejí svůj náboj a stávají se prázdnými. Pokusme se tedy tady a teď do následující věty společně vcítit. Seton kdysi napsal: "Protože jsem poznal trýzeň žízně, chtěl bych vyhloubit studnu, ze které by mohli pít i jiní." Nedávno jsem při rozhovoru s přáteli objevil kouzlo této věty. Každý podle svého založení si představí, jakou trýzeň Seton zažíval. Já si představuji, že šlo mimo jiné o trýzeň duchovní. Dále říká, že by chtěl vyhloubit studnu i pro jiné. O tom, že ji skutečně vyhloubil, nepochybuji. Studna je odedávna obrazem poznání a přerodu člověka a v tomto významu se vyskytuje i tady. Nehledáme my však dnes, kde Seton studnu vyhloubil? Není již zanesená pískem? Nehloubíme my svoji vlastní studnu? Nebo tu Setonovu studnu prohlubujeme? Hloubíme ji společně? Kde ji hloubíme? A jakými nástroji? Jaké pohnutky k tomu vedou každého z těch, co drží rýč nebo lopatu?

Měl jsem možnost mluvit s mnoha lidmi (i s mnohými z vás) a každý měl nějaký návrh na to, jak zlepšit ligové dění. Mnohý však bral svůj nápad jako svůj boj, jako svůj nápad a byl odhodlaný na něm pracovat. Takový postup však nevede k cíli; může se pak stát, že každý bojuje za to své a neposlouchá ostatní. Naše budoucnost je však v tom, že spojíme své síly. Proto považuji za naprosto klíčové, aby se sešly "mozky" Ligy a daly své nápady dohromady. Považuji za podstatné, aby taková diskuse byla svolána co nejdříve. Jednotlivé funkce v Lize lesní moudrosti dnes závisí na osobnostech; zdá se, že neexistují samy od sebe, mnohdy ani nefungují tak, jak by bylo třeba, protože některé z nich nemají konkrétněji definovaný obsah. Proto považuji za podstatné, aby na takové diskusi vznikla představa toho, co se od jednotlivých funkcionářů požaduje a čeho chceme dosáhnout v budoucnosti a dát to ke zvážení (užší či širší) ligové veřejnosti. Zdá se mi teď, že jen tato cesta vede k lepšímu cíli. Nejenže pomůže jednotlivým funkcionářům lépe vykonávat jejich práci, ale také povede k utříbení myšlenek jejich i ostatních (myšlenek týkajících se pilířů Ligy) a také k zapojení ostatních lidí v Lize.

Přimlouval bych se tedy za to, abychom studnu hloubili společně, protože mám pocit, že je spousta jam, kde prýští voda, ale jsou to jen jámy a ne studny, které lákají poutníky. Anebo to jsou efektní studny, u nichž však stojí majitel. Nemusí být nijak výstavné; stačí, když budou pečlivě zastřešeny - společně. Tím společným hloubením a zastřešováním myslím připravené a řízené diskuse na konkrétní témata, ze kterých vzejdou konkrétní závěry.

Dekuji
11.dubna 2003
×